Українська Греко-Католицька Церква. Львівська Архиєпархія, м.Львів, пл.Кропивницького 1, тел. (032)2334073, email: [email protected]
"Якщо хочеш молитися похвальною молитвою, зрікайся себе щохвилі й, терплячи крайні озлоблення, терпеливо твори молитву." (Прп.Ніл Синайський)

Роздуми на карантині ПОЧАТОК ІНДИКТУ – ЦЕРКОВНЕ СВЯТО

Переглядів: 1281Коментарі: 0
Парафіяльні новини

Сьогодні Східна Церква святкує початок нового індикту, або інакше – початок Нового церковного року. Це означає, що у своєму бутті Церква розпочинає новий безперервний молитовний круг.

Слово «Індикт», з латинського «індікціо», значить дослівно: установа, оголошення або відозва. Це був едикт римських цісарів, що в податковій цілі наказував через якийсь час переводити оцінку земельних маєтків громадян держави. Такі едикти почали появлятися за цісаря Діолектіяна (284-305 рр.) від 297 р. по Христі, спочатку кожних 5, а відтак – кожних 15 років. Первісно індикт був уживаний тільки для фінансово-податкових цілей, але помалу він стає також вихідною точкою на означення різних дат громадянського життя.Отці І Вселенського Собору в Нікеї (325 р.) прийняли день 1 вересня (за Юліанським календарем) за початок Нового Церковного року і так залишилося у Східній Церкві аж по сьогодні. Латинська Церква починає свій Літургійний рік першою неділею адвенту, тобто Різдвяного посту.

Відколи день 1 вересня став початком Церковного року, або як сказано в церковному календарі початком «нового літа», від тоді він набрав релігійного характеру і став церковним святом, тобто днем, що має свою осібну богослужбу. Цього дня Церква споминає ту євангельську подію, коли Ісус Христос прийшов до синагоги в Назареті і прочитав слова пророка Ісаї: «Господній Дух на мені, бо він мене помазав. Послав мене нести Добру Новину бідним, звіщати полоненим визволення, сліпим прозріння, випустити пригноблених на волю, оповістити рік Господній сприятливий» (Лк. 4, 18-19).Встановлення церковних свят розпочалося ще в перші століття християнства. Вже у ранніх християнських громадах неділя стає першим святом, що знаменує славне Воскресіння Христове. Це перше торжество, яке стає осередком у подальшому розвитку і виникненню інших Господських свят.

Як можемо помітити, уподовж року Церква в особливий спосіб почитає Пресвяту Богородицю. Той факт, що першим великим святом у церковному році є Різдво Пресвятої Богородиці (8(21) вересня), а останнім – Успіння Пресвятої Богородиці (15(28) серпня, вже сам по собі промовляє про велику увагу до Тієї, яка породила Спасителя світу.

Окреме місце у літургійному році відведене і святим, духовні подвиги і мученицьку смерть за Христа яких прославляє земна, «воююча» Церква. Саме подію земної смерті ми згадуємо, коли почитаємо святих і водночас славимо їх народження для неба.Річний круг церковних богослужінь є чітко оформлений у систему Октоїха, тобто 8-ми розділів, званих Гласами, а також Мінеї. Мінея є святкова і рядова. Цілодобовий молитовний круг Церкви є наступний: Вечірня, Повечір’я, Північна, Утреня, Часи, Обідниця.

Кожен індикт є частиною Великого індиктіону, або Великого Пасхального кола, що триває 532 роки. Початковими роками останніх 3-х Пасхалій були 877, 1409 та 1941 роки.Вступаючи у новий церковний рік, як добрі християни, вплітаймо і ми наші молитви у цю величну молитовну канву святої Церкви. Пам’ятаймо про обіцянку Ісуса Христа, як говорить: «Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам. Кожний бо, хто просить, одержує; хто шукає, знаходить; хто стукає, тому відчиняють» (Мт.7,7-8).

«Усього створіння Творче, що часи й роки Своєю владою встановив, благослови, Господи, увесь рік цей благістю Твоєю, зберігаючи в Твоєму мирі святу Церкву і вірний люд Твій, молитвами Богородиці, і спаси нас».

Оцець Іван Галімурка

Джерело:Блог отця Івана Галімурки

Залиште коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question


(Щоб коментувати анонімно, введіть ім'я і символи внизу).Анонімні Коментарі буде опубліковано після перевірки.
Зареєструйтесь тут, щоб отримати відповідь на e-mail. Як реєструватися читайте тут

    

  

вкажіть своє ім'я, і введіть символи внизу

(Обов'язково)